VientoMarero duo - Michaela & Jiří Meca - Flétna + kytara 2019/2020

Michalis Andonikou (1977*) Flow

(Dedicated to VientoMarero duo)

François Devienne (1759 – 1803) (arr. Jiří Meca) Sonata No. 1

Allegro

Adagio

Allegro ma non troppo

Evgeny Irshai (1951*) Luna e barca, vento e mare

(Dedicated to VientoMarero duo)

Spyros Mavropoulos (1956*) Tango

Carl Reinecke (1824 – 1910) (arr. Jiří Meca) Ballade op. 288

 

Szymon Gołąbek (1986*) Tierra del Fuego

Invitacion

Vals peruano

Danza carioca

Tango

Festival de samba

Michalis Andronikou je skladatel, profesor kompozice a teorie na akademii v Manitobě. Studoval na universitách

v Calgary, Aténách, Argyroupolis. Zabývá se také hrou na řecké lidové nástroje. Michalis je spolupracovníkem kanadského hudebního střediska, členem kanadské ligy skladatelů, svazu řeckých skladatelů a Centra kyperských skladatelů. VientoMarero duu věnoval skladbu „Journey to Harmony“ i skladbu „Flow“, dnes interpretovanou.

Francouzký skladatel François Devienne se narodil v Joinville, jako nejmladší ze čtrnácti dětí. Studoval flétnu s Felixe Raulta. V Paříži působil jako flétnista, fagotista, skladatel a hrál fagot v pařížské opeře. V roce 1795 byl na pařížské konzervatoři jmenován profesorem flétny, mezi jeho studenty byl např. François René Gaubert. Napsal flétnovou školu „Méthode de Flûte Théorique et Pratiqueů“ a cca 300 instrumentálních děl, které jsou většinou psány pro dechové nástroje.

Evgeny Irshai absolvoval Leningradskou konzervatoř v oborech skladba a klavír. V roce 1991 přesídlil do Bratislavy, kde vyučuje skladu na tamní Vysoké škole múzických umení. „Suita ve starém slohu“ na CD VientoMarero z roku 2017 měla velký úspěch u hudebních kritiků: „Okouzlující a uhrančivá je suita Ve starém stylu, jejíž autorem je Evgeny Irshai. Její rytmická propracovanost a kompoziční vyspělost z ní dělá jeden z největších objevů alba.“ Skladbu „Luna e barca, vento e mare“ (Měsíc a loď, vítr a moře) věnoval VientoMarero duu sám skladatel.

Spyros Mavropoulos se narodil na řeckém ostrově Korfu v roce 1956. První kroky v hudbě učinil ve Filharmonické společnosti „MANTZAROS“. Skládat hudbu začal v roce 1980. Mnoho z jeho děl se hrálo v Řecku, Německu, Rusku, USA, Itálii, Austrálii a nyní i v České republice. Působil jako učitel hudby na katedře hudebních studií na Jónské univerzitě, jako umělecký ředitel na Jónská konzervatoři. Je členem Řecké unie hudebníků.

Německý skladatel a pedagog Carl Reinecke studoval u Felixe Mendelssohna a Roberta Schumanna, ze kterých vychází i ve svém díle. Mezi jeho studenty patří např. Edvard Grieg, Leoš Janáček, Isaac Albéniz a další. Nejvíce známá je jeho sonáta "Undine" pro příčnou flétnu, ale často hraná je také „Ballade op. 288“, jejíž klavírní part si VientoMarero duo upravilo pro kytaru.

Szymon Gołąbek se narodil v Polské Rudzie Śląskie. V roce 2011 ukončil studia na studia na instrumentálním oboru v kytarové třídě Aliny Gruszki na Akademii Muzyczne w Katowicach, kde získal magisterský titul umění. Vyučuje na PSM I. i II. stopnia im.G.Fitelberga w Chorzowie. Patří do generace mladých skladatelů, kteří vytvářejí skladby pro klasickou kytaru. Jeho skladatelská aktivita byla zahájena v roce 2O13. Skladba „Tierra del Fuego“ (Země ohně) je inspirovaná mnoha regiony Jižní Ameriky. Velký vliv na znění tohoto díla měli skladatelé: Astor Piazzolla, Maximo Diego Pujol, Antonio Lauro, Jorge Cardoso a Marco Pereira.

Powered by CuteNews
přihlášení